BLOG | KDO JE OFÉLIE | ILUSTRACE | MALBY NA TEXTIL | TIŠTĚNÉ | KONTAKT


prosím o strpení, blog je v "rekonstrukci", tudíž tady nic nefunguje. (snad už nefungujou "jen" rozřazení článků do rubrik..)

Veganský guláš

4. october 2014 at 19:36 | Ophelia |  WISDOM
Mí milí, nezakládám tady žádnou super-duper cool a trendy internetovou kuchařku. Leč ráda se podělím o nějaké recepty, co se mi osvědčily a alespoň je nebudu pokaždé hledat někde v útrobách anglických kuchařek a vzpomínat, co že jsem si tam přidala za vychytávku, ale najdu si je uložené tady :D
Takže recepty jsou sice osvědčené, leč jelikož já věci ráda patlám dohromady a vařím tak nějak podle zbytků, co můžu použít, nic nezaručuji! Ani lásku, ani peníze, pokud se budete řídit mými radami.
Leč trošku štěstí a spokojenosti snad. Alespoň do chvíle, než odložíte vidličku na prázdný talíř :)

A první první se vrhnu na recept, který už jsem někam psala.. Seitan alá houbový guláš <3




1. pšeničný lepek smícháme s vodou, kydnem někam na stůl a necháme deset minut vegetit. pak nakrájíme na kousky. (nebo koupíme hotovej seitan > první část odpadá, já si ale radši dělám seitan*** sama doma :) )
2. hodíme na pánev spousta červený cibule (ne vcelku) a ty seitanový kousky a smažíme. když cibule vypadá, že toho má dost, přidáme houby
3. zalejeme zeleninovým vývarem, nebo vodou s kostkou bujónu a přidáme: česnek, pepř+sůl, kmín, spoooousta červený papriky (vysypala se mi tam omylem kořenka), ještě sójovku, majoránku a možná chilli
4. vaříme cca půl hoďky pod pokličkou a pak zahustíme
(to si rozmícháš ve troše studené vody mouku, aby se nezdrcla, z omáčky na pánvi vyndáš všechno na talíř a pomalu tu vodnatou mouku přilejváš při míchání do omáčky. a pak tam zase naházíš ty věci, co tam předtim byly.)
5. fertig! všem vám danke danke a můžete papat



*** pokud někdo neví, co je to ten seitan, tak je to veganská náhražka masa.
Jak konzistencí, tak poté i chutí, když umíte dobře kořenit :) Nejraději kupuji seitan fix, což je takový bílý prášek (samotný pšeničný lepek) který po smíchání 1:1 s vodou změníme na hmotu, se kterou po nakrájení nakládáme jako s masem:) V takových těch zdravých potravinách (či jak tomu říci) seženete už i seitan hotový, ale je podstatně dražší a přecijen- už z něj neuděláte třeba "masové" kuličky, nebo karbanátek, kdežto doma můžete tvořit :))
A pokud je někdo ještě větší kutil, můžete si vypreparovat i onen pšeničný lepek doma! Tu ten recept http://www.nazeleno.cz/bio/seitan-cenny-zdroj-bilkovin-za-par-korun.aspx
 


Comments

1 Em s tečkou | Web | 4. october 2014 at 20:02 | React

Tyjo, kladu si otázku, jak moc je to pro tělo vhodný, když jsem zjistil, co to vlastně je... vzhledem k tomu, že mam celiakii a vidim, co se mnou dokáže lepek dělat, začínam si myslet, že by ho neměl nejlíp jíst nikdo, i neceliaci... zajímavý, vůbec jsem netušil, že je to čistej lepek.

2 Marie. | Web | 4. october 2014 at 21:36 | React

I když jsem neskutečný masožravec, tohle bych si s chutí dala, protože to vypadá moc dobře. :)

3 A | Web | 4. october 2014 at 21:38 | React

Božé, a já se tu cpu nějakým ubohým salátem a zdravým (=ne zrovna chutným) chlebem s hořčicí. :D
Vypadá to SKVĚLE.

4 soul-underground | Web | 5. october 2014 at 0:32 | React

Vypadá to lákavě, ale veganství neuznávám. Ale uznávám, že u tohoto jídla bych si klidně i přidal :D

5 Ofélie | Email | Web | 5. october 2014 at 10:09 | React

[1]: u lepku je u "normálních" lidí problém vzhledem k tomu, že je vázaný se škrobem a to je dost blbá kombinace. takhle "vypreparovaný" se tráví jinak:)

[4]: co znamená neuznávat veganství? :)

6 Michal | Web | 5. october 2014 at 12:28 | React

Věřím, že gulášek je dobrý, ale pro mě největší inspirací je ten seitan, to jsem nezkoušel (líbí se mi verze vlastněvýrobní)

7 Viollet | Email | Web | 5. october 2014 at 21:34 | React

Na ty brambory mám strašnou chuť, sežrala bych pekáč. A vůbec, celé to vypadá dobře, aj když seitan normálně moc nejím.

8 womm | Email | Web | 5. october 2014 at 23:54 | React

Na fotke to vyzerá super, ale totálne ma zaskočil ten čistý lepok. Aj ma to dosť odrádza. Som na vážkach, ako sa hovorí :D

9 dendulie | Email | Web | 6. october 2014 at 18:09 | React

Bomba!
Veganská strava je tak rozmanitá, plná chutí... :)
Sama jsem vegan 10 měsíců a musím říct, že se cítím o mnoho lépe, jak psychicky, tak fyzicky :)

10 Tajemná Temnota | Email | Web | 8. october 2014 at 19:24 | React

Vypadá to skvěle a vsadím se, že to i skvěle chutná!
Tvůj popis vaření se mi líbí. Vařím asi tak nějak podobně. Co se najde ve špajzu to vrazím do hrnce xD.

11 Em s tečkou | Web | 12. october 2014 at 20:01 | React

[5]: Aha! Tak to jsem vůbec nevěděl :) To je zajímavý, díky :)

12 Lovely Creature | 13. december 2014 at 22:16 | React

Dík za parádní recept. Výsledek úžasnej.  Seitan znám asi týden a je to moje životní láska!

13 Tipor | 4. february 2016 at 9:28 | React

Recept na mé oblíbené jídlo- segedínský guláš:

http://www.recept-y.eu/recept/segedinsky-gulas/

New comment

Log in
  Don't you have your own web yet? Create it for free on Blog.cz.