BLOG | KDO JE OFÉLIE | ILUSTRACE | MALBY NA TEXTIL | TIŠTĚNÉ | KONTAKT


prosím o strpení, blog je v "rekonstrukci", tudíž tady nic nefunguje. (snad už nefungujou "jen" rozřazení článků do rubrik..)

Nejkrásnější materiální dar

14. may 2015 at 20:39 | Ofélie |  inspirace
Mí milí,
rozhodla jsem se, že začnu přidávat nějaké rozhovory s lidmi, co mi přijdou inspirativní (haha, převážně vegani, nebo vegani-sportovci :D), jelikož to někoho třeba také může obohatit. Přidávám takovou zkoušku, teda rozhovor sama se sebou. :D Jde mi o to, abyste mi přiblížili, které otázky vás nezajímají a které klidně více dopodrobna.. Jakékoliv připomínky, tipy na človíčky, o kterých byste chtěli číst, budu vděčná.


Beru to tak, že moje tělo je dar, že jsem dostala tuhle schránku při vstupu na tento svět a mám o ni pečovat, jelikož jinou tady nezískám. A nadávat na to, jak člověk vypadá, je to největší rouhání, protože nikdo jiný, než naše tělo, nám neprojevuje neustále tolik nepodmíněné lásky a nikdo nám neslouží celý náš život tak perfektně, jako to naše tělo. Jak musí být smutné, když všechny naše buňky se snaží, srdíčko pořád pracuje, celý ten mechanismus (více či méně, ale stále) funguje a my mu nedáme najevo ani trochu vděku a v zrcadle ho urážíme a obviňujeme z věcí, za které může pouze naše mysl. Jak to musí být smutné a bolestivé, když těm buňkám nikdy nepoděkujeme za to, co pro nás neustále vytvářejí... A tak se snažím o svoji schránku pečovat, nezničit ji hned.
Od toho se tak nějak odvíjí celý můj životní styl. Jak sport, spánek, vzdělávání se, odpočinek, trávení volného času, jídlo.

Jídlo beru jako ten nejkrásnější materiální dar, který nám náš svět poskytl. Když se chci odměnit, je to jediná věc, která funguje spolehlivě:) Pokud si koupím třeba tričko, mám pak možná trochu pocit, že jsem peníze mohla utratit lépe. Když si koupím nějaké vůně do domácí kosmetiky, říkám si, že vlastně tak důležité nejsou. Když se odměním nějakou látkou na šití, stejný pocit. Ale jakmile si koupím rýžový jogurt, kakaové boby, nebo třeba tahini, mám pocit, že jsem peníze dobře použila a že to k něčemu je i nejen po smyslové stránce:)
Jídlo totiž beru i jako prvotní hmotu, ze které se tvoří. Opravdu funguje, že jsme to, co jíme. Každých 5 dní se vymění střevní stěna, každé 3 týdny se kompletně vymění tuk v těle, každé tři měsíce máme úplně nové všechny buňky v kostech... A z čeho se ty buňky tvoří? No ze vzduchu to nebude:) Když chce mít člověk zdravé tělo, to, co mu dodává na stavbu, by mělo být stejně zdravé.
Na jídlo tím pádem bohužel koukám ze dvou pohledů. A chuť není na prvním místě. Primárně řeším to, jestli je jídlo funkční, jestli mi pomůže, jestli z něj získám sílu a čilost. Až pak koukám na to, jestli mi chutná. I když ono u domácího pečlivě s láskou dělaného jídla z živých surovin není těžké, aby jídlo chutnalo:)

Miluju snídaně a je to jediné jídlo ve dni, u kterého si sama zvolím, kdy jím, takže je to taková zvláštní jistota nad ovládáním vlasního života :D (Celý den jsem v Praze, domů jezdím až pozdě večer, takže skoro všechno jídlo si musím připravit ráno a nosit sebou.) Nesnídám hned, ve všední den si dělám snídaně až do školy a to si buď dělám pohankovou kaši s kakaem a oříšky a nebo si vezmu cca 5 jablek, nebo 7 banánů. O víkendech buď jdu ráno běhat a až potom snídám, nebo se hooodně pomalu probouzím, válím se v posteli, zkontroluju zprávy na noutbuku, něco si šaším a až potom dojdu do kuchyně pro obrovskej zelenej čaj a ještě větší ovocný smoothie (spousta citrusů/mango & banán/pomeranče & jahody/ jablka & mrkve & řepa...)
Dopoledne nesvačím.
Oběd je nečastěji salát, pohanka, někdy luštěniny a spousta oříšků. K tomu teď v létě vždycky půl okurky, abych si doplnila pitný režim :D A když to ráno stihnu, ráda si dělám k obědu makové, nebo ovesné mléko. K obědu o víkendu se snažim dělat polévky. (mrkvovo-rajčatová s kokosovým mlékem, nebo třeba špenátovo-avokádovo-cuketová)
Odpolední svačina je většinou ovoce, o všedním dni někdy celozrnný chleba s rozňahňanými brambory, olivovým olejem, solí, pepřem, kečupem a salátem, o víkendu pak zelené smoothie.
Večeře jsou nejbohatší. Nějaká indie, falafel, hummus, smažená zelenina po thajsku, zelenina pečená z trouby & různé luštěninové/řepné steaky, karbanátky, placičky... Hlavně hodně zeleniny, hodně luštěnin, oříšky. A všechno posypat lahůdkovým droždím a konopným semínkem! Většinou si na večeři naložím tak dva plný talíře a pak ještě zobu.
Nesnáším polotovary. Všechny omáčky, dipy, pomazánky, cruelty-free masa, majonézu, jogurty... si musim prostě udělat doma sama, takže příprava na večeři je někdy práce na celý podvečer a připravování surovin dopředu.
Když si vzpomenu, zobnu si jednou za čas VEG1, ale snažím se, aby moje jídlo bylo živé a funkční samo o sobě a tak nic moc nedoplňuju. Nehlídám si, kolik sním, a jelikož jim vpodstatě jenom jídlo, co si sama od začátku vyrobím, vím co jím a nebojím se toho sníst hodně :D
Piju pouze vodu a zelený čaj. (Čerstvé šťávy nepočítám do pitného režimu.)
Po náročnym tréninku konopnej protein a začínám s kreatinem.


MŮJ RANNÍ RITUÁL JE...Miluju rána a ta chvíle, kdy v polospánku dojdu do koupelny, svléknu se a tak nějak se opečuju a vždycky začínám stejně, je příjemná jistota v jinak pokaždé jiném a hektickém dni. První věc co, je oil pulling (20 min. "kvrdlat" lžíci oleje v puse- stáhne to ze zubů bakterie a nečistoty, poté vyplivnout), potom si opláchnu obličej horkou vodou, namažu se kokosovým olejem a vypiju sklenici teplé vody s citrónem a kayenským pepřem. Když si vzpomenu (jakože moc často ne), hodim do sebe ještě trochu psyllia ve vodě, ale to až 10-15 minut po citrónu. S jídlem to souvisí málo, ale pro mě je tohle zapnutí těla důležité, než do sebe začnu lít energii. Jo a nemám ráda rána bez kvalitního a hodně silnýho zelenýho čaje.

MŮJ VEČERNÍ RITUÁL JE...jednou za čas piju domácí kefír s rozmixovaným lněným semínkem. Jinak večer se většinou jen šíleně nažeru a pak jdu do postele. Jo a v posteli ještě často snim kus čokolády. Nic spirituálního, žádný vznešený rituál, akorát uspokojím potřeby.

NEJOBLÍBENĚJŠÍ ČINNOST V KUCHYNI... je třídění sypkého jídla do sklenic, lahví, pytlíků... A vyrábění domácího müsli, kdy to pak voní po celém domě čokoládou a skořicí. Jo a zapínání trouby.

NEJČASTĚJŠÍ ČINNOST V KUCHYNI... je asi zírání do košíků s ovocem a do ledničky. Tam nic není, takže povětšinou vyrabuju skříň s oříšky, nebo čokoládou.

NEJRADĚJI SE ODMĚŇUJI... jako byste to z článku již nepoznali... čokoládou! Hromadou čokolády. (Nebo nejlépe kakaovými boby.) Červeným vínem. Alpro vanilkovym dezertem. A mangem ♥

NEDOKÁŽU ŽÍT BEZ...hořké čokolády, drahého zeleného čaje, citrónů a puntíkatých banánů.

 


Comments

1 m. | Email | Web | 14. may 2015 at 22:36 | React

Puntíkaté banány :-D Tohle mě baví, hlavně ten začátek. Co kdo kdy jí je pro  mě děsná nuda, toho je všude plno a všechny veganské blogy jsou v tomhle na jedno brdo, furt jenom o tom, co měl kdo k obědu. Ale PROČ to děláš, ta filozofie za tím, to je kouzelné :) Fotky, když jich není moc, mě taky baví, a nejoblíbenější činnosti v kuchyni, odměňování se a rituály... takové tajnosti, přiznání se, rádoby ujeté drobnosti a detaily, prostě lepší vhled do života a míň receptů :)

Z lidí pro rozhovor mě teď napadla třeba Dewii :)

2 arzenal | Web | 14. may 2015 at 23:11 | React

Achjo, ty jsi moje spirit animal. :D

3 Zuze | Web | 16. may 2015 at 10:58 | React

boží :) ♥

4 Vlasta | Email | Web | 16. may 2015 at 19:16 | React

Přesně tohle je tip článků, co bych ráda četla, přesně tyhle otázky. Ráda lezu cizím lidem do soukromí. :D Ale ne, myslím si, že takoví inspirativní lidé s odlišnou životní filozofií by se měli trochu propagovat, protože některým lidem můžou předat něco, co se v časopise nedočteš. :-) Ještě bych možná přiřadila něco o tom sportu, ale to by se do konceptu tvé zpovědi nehodilo. :-)

Já jsem nikdy o jídle jako o nejkrásnějším materiálním daru nepřemýšlela. Když někde na veřejnosti řeknu, že miluju jídlo, lidi se podívají na moji postavu a kriticky poznamenají "Jo, to vidím". Ale mám to moc ráda. Vývary, saláty, koktejly, melouny! :-)

5 Das | Web | 18. may 2015 at 19:51 | React

pěkné, ale až moc o jídle - čekala jsem i něco z toho sportu. :) Ať jóga, běhání.. protože i to dělá životní styl a ne jen jídlo. :)

6 Ofélie | Web | 19. may 2015 at 19:55 | React

[1]: tak jsem nějaké fotky doplnila... a díky za tip! dewii určitě oslovit zkusím :-D

[4]:,[5]: o sportu se pokusím usmolit nějaký samostatný článek, nebo víc.  :-) každopádně jsem potřebovala udělat otázky univerzální, jelikož ne všichni človíčci, které jsem již oslovila, sportujou, takže je to prostě určitý pohled na člověka jen z téhle úzké stránky :-?

7 Vlasta | Email | Web | 19. may 2015 at 21:43 | React

[6]: Mně se tahle myšlenka rozhovorů líbí tak, jak jsi ji pojala. Jídlo a sport se sice nevylučují, ale jsou to dvě rozdílné věci. Takže jo, souhlasím s tvojí metodou! :-) Mimochodem, nové fotky jídla vypadají fakt dobře! :D

8 m. | Email | Web | 20. may 2015 at 13:51 | React

[6]: To mě přivedlo na myšlenku, že by nebylo od věci ty rozhovory až tak univerzální nemít. V základu třeba ano, ať se ty nejzajímavější otázky opakují, ale když se o někom ví, že sportuje, nebo o někom, že chová morčata, tak bych se nebála na pár otázek zabrousit do těchto vod :) Klidně se tam dostat nějakou obecnější otázkou jako "Máš něco zajímavého, čím se odlišuješ od druhých? Nějakou "svou věc"?" nebo tak. Tyhle otázky pomáhají dostat se zpovídaným pod kůži a fakt je poznat z osobnější stránky.

9 m. | Email | Web | 15. june 2015 at 14:24 | React

Ještě mě napadla Blue Vegan Pig :)

New comment

Log in
  Don't you have your own web yet? Create it for free on Blog.cz.